Снимка БулфотоДиректори на училища у нас организираха подписка с, с която

...
Снимка БулфотоДиректори на училища у нас организираха подписка с, с която
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Хората на власт имат интерес да крият информация

Снимка Булфото

Директори на учебни заведения у нас организираха подписка с, с която желаеха Закона за достъп до социална информация да бъде изменен. Според тях жители злоупотребявали със закона и по думите им „ източвали “ просветителната система посредством правосъдни каузи, заведени след отвод за даване на желаната информация, заяви БНР.

Инициаторите на подписката настояват, че съществувала процедура писмата с претенции за информация да се изпращат в учебните заведения в почивните и ваканционни дни. Така несъзнателно се получавал безмълвен отвод, който водел до търсене на същата информация по правосъден път.

„ Подписката се провежда,

с цел да се избегне корист

с процедура, която по принцип е доста потребна,казва основателят на подписката Никола Колев, шеф на учебното заведение в с. Паталеница, Пазарджишко. Надеждата е законодателят да обърне внимание на тези сигнали и да се откри метод в действителност Законът за достъп до социална информация да изиграе своята положителна роля, а не да бъде употребен за нечисти цели “.

Подписката се поддържа от Съюза на работодателите в системата на националната култура и ще обгръща цялата страна.

„ За 2018 и 2019 година има 49 правосъдни каузи в административните съдилища против отводи на учебни заведения, като 41 от тях са били решени през тази година, сподели през днешния ден в предаването „ Преди всички “ на БНР Александър Кашъмов – началник на правния екип на Програма „ Достъп до информация “.

По нито едно от делата не са присъдени адвокатски разходи

нито в интерес на учебните заведения, нито срещу учебните заведения, сподели още той. Източване на системата няма.

Според Кашъмов през 2018 година има решени общо 8 каузи по отводи на учебни заведения и детски градини. По 4 от тях са присъдени разходи в интерес на учебните заведения, а по 2 каузи са присъдени разходи в интерес на заявителите, изясни още той.

По информация на Програма „ Достъп до информация “ в област Пазарджик, откъдето идва настояването за законодателни промени, в никакъв случай не е имало дело за отвод на учебно заведение да даде социална информация.

„ През всичките години има 28 каузи в административния съд в Пазарджик против отводи, само че те не са на учебни заведения, сподели още през днешния ден Александър Кашъмов. Ние

не установяваме никакви практики на корист

със Закона за достъп до информация. По отношение на присъжданията на разходи по такива каузи ние сме алармирали, само че в противоположна посока. Тогава заявителите, включително публицисти, бяха осъждани от страна на министерства и други институции да заплащат за това, че са поискали в интерес на обществото информация, само че тя не им е била дадена. Тази процедура в последните години поутихна. Съдилищата ползват вярно закона “, сподели Александър Кашъмов. 

Според него през 2018 година

законът е бил орязан фрапантно,

а в този момент – в предизборна обстановка – тъкмо когато обществото най-вече се нуждае от информация за това, което институциите вършат в наш интерес, е доста рисково да се подемат начинания за смяна на закона, които не са учредени на обстоятелства.

„ Кой има интерес от такива начинания?,

попита през днешния ден Александър Кашъмов. Такъв интерес постоянно имат ръководещите. Проблемът е при министерствата, които отхвърлят. Управлението е това, което има интерес да крие информацията. Това, което се оказва в България, е, че когато ръководителят на правната комисия, която оряза закона и лиши от отбрана на правото на достъп до информация българския жител, за премия беше изработен министър “.

Кашъмов сподели още, че у нас всеки държавен чиновник, против който е подаден сигнал за корупция, може да води дело за вреди против подателя. Според него тъкмо затова у нас

няма действителен механизъм за битка с корупцията.

„ Дано Европейският съюз сътвори законодателство, което очевидно ние единствено по пътя на принудата съумяваме да сътворяваме при нас “, сподели още Александър Кашъмов.

Цялото изявление пред Българското национално радио можете да чуете ТУК.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР